Soudná 12, 506 01 Jičín
V úterý 18. června byly zahájeny závěrečné zkoušky praktickou částí. Žákům bylo vylosováno téma studené kuchyně – příprava bylinkového sirupu.
Žáci připravovali sirup z máty peprné, kterou sklidili na školní zahradě. Z pozemku školy si odnesli i vlastnoručně sklizené jahody, které posléze použili na přípravu studeného nápoje právě z vyrobeného mátového sirupu. Součástí zkoušky bylo i poznávání různých bylin, pohovory o zpracování a konzervaci bylin, o škodlivosti uměle slazených a dochucovaných šťáv. Byly připomenuty zásady zdravé výživy a správného stravování.
Při výrobě sirupu postupovali žáci dle receptury, pracovali usilovně a dodržovali zásady bezpečnosti při práci v kuchyni. Hotový nápoj dochutili jahodami, mangem, melounem, borůvkami či jablkem, a to dle svých chutí.
Nápoj podávali na krásně prostřeném stole, dozdobený limetkou a několika kostkami ledu.
Závěrečné zkoušky budou pokračovat 25. 6. ústní závěrečnou zkouškou a slavnostním předáváním závěrečných vysvědčení.
Chvilinku... :-) O o . |